چرا سرمایه گذاری در بازار مسکن ارزشمند است؟
امروزه فقط کار کردن و کسب درآمد پاسخگوی نیاز های زندگی ما نیست بلکه برای بدست آوردن ثروت بیشتر،سرمایه گذاری لازم است که با توجه به روند رو به رشد تورم همزمان با آن کاهش ارزش پول،سرمایه گذاری حتی اگر به افزایش دارایی منجر نشود دست کم میتواند جلوی کاهش ارزش سرمایه را نیز بگیرد.هرچند بازارهای مختلفی مثل بورس برای سرمایه گذاری وجود دارد اما در این میان سرمایه گذاری در مسکن و مزایای سرمایه گذاری در املاک به سایر بازارها اولویت دارد.
در ایران نیز مانند بسیاری از کشور های پیشرفته جهان،صنایع م مشاغل مربوط به ساختمان رونق زیادی دارد که رونق این بخش میتواند به صورت مستقیم بیش از ۳۰۰ شغل و به صورت غیر مستقیم بیش از ۱۳۰۰ شغل و حرفه را رونق دهد.اگر شما هم دوست دارید در مورد مزایای سرمایه گذاری در املاک و ریسک کمتر سرمایه گذاری بیشتر بدانید در متن زیر با ما همراه شوید:
سرمایه گذاری به چه معناست؟
برای اینکه بهترین حوزه برای سرمایه گذاری را انتخاب کنیم اول باید بدانیم سرمایه گذاری دقیقا چه معنایی دارد.تعریف کلی و ساده سرمایه گذاری خرید کالا یا دارایی و امید به افزایش قیمت آن در آینده است.در واقع سرمایه گذاری به این شکل است که شما با توجه به عوامل مختلف کالایی را که در حال حاضر مورد نیاز شما نیست اما فکر میکنید احتمال دارد که در آینده پرطرفدار شود انتخاب و خریداری میکنید.با گذشت زمان قیمت کالای شما بالا میرود و شما سود کسب میکنید.
مزایای سرمایه گذاری در املاک چیست؟
برای سرمایه گذاری در بازار مسکن ابتدا باید سه فاکتور:
۱-بازدهی انتظاری
۲_ریسک
۳-نقدشوندگی
را بررسی و با توجه به سبک زندگی و اقتصاد کشور بهترین گزینه را انتخاب کرد.حالا مزایای سرمایه گذاری در املاک به نسبت سایر حوزه ها چیست؟در ادامه به این سوال مهم و بنیادی سرمایه گذاری در املاک پاسخ میدهیم.
چرا باید سرمایه گذاری در بازار مسکن را به عنوان یک گزینه در نظر بگیریم؟
دردسر کمتر در تامین سرمایه
مسکن یکی از اصلیترین نیازهای هر فرد است در طول زندگی است. در هرم سلسله مراتب نیازهای «مازلو» که یکی از نظریههای مهم درمورد نیازهای اساسی انسان و برانگیختگی او برای رفع این نیازها است، مسکن جزو نیازهای زیستی عنوان شده که در اوج سلسله مراتب قرار دارند و بیشترین تاثیر را بر رفتار فرد. تا برآورده شدن این نیازها عمده فعالیتهای هر فرد حول محور برآوردن این نیازها خواهد بود.
به دلیل همین نقش حیاتی مسکن و تلاش افراد برای تامین آن، دولتها نیز برای رفاه شهروندان خود را مکلف به فراهم آوردن مسکن میدانند و تلاش میکنند دستیابی به مسکن را برای همه طبقات اجتماعی تسهیل کنند. به دلیل گرانی قیمت خانه و در راستای تأمین این نیاز، معمولا دولت وامها و تسهیلاتی به افراد میدهد روند خرید خانه آنها را تسهیل کند.
این میزان تاثیرگذاری وامها معمولا با شاخصی تحت عنوان Loan to Value یا LTV سنجیده می شود که عبارت است از نسبت میزان وام مسکن به ارزش ملک که هرچه این رقم بالاتر باشد، اثرپذیری وام مسکن برای خریدار بالاتر است. اقتصاددانان بر این باور هستند که یک وام مسکن موثر باید شاخص LTV حدود ۷۰ تا ۸۰ درصد باشد تا وام اعطایی اثربخشی کافی را برای تامین مسکن داشته باشد.
به هر حال دولتها در دورههای مختلف در ایران هم این نیاز را قابل توجه دانسته و برای رفع آن تلاش کردهاند. وامها و تسهیلاتی که بانکها در اختیار افراد میگذارند کمکی برای راحتتر شدن فرآیند خرید خانه است. بنابراین هنگام سرمایهگذاری در بازار مسکن میتوان روی فراهم شدن بخشی از پول این سرمایهگذاری حساب کرد و راحتتر این گزینه را بررسی کرد. از مزایای دیگر سرمایهگذاری در املاک در صورت بروز تورم ارزش مسکن شما افزایش مییابد و به همین نسبت میتوان درآمد بیشتری کسب کرد این در حالی است که قیمت وام در این مدت ثابت مانده و شما متحمل هزینه بیشتری نمیشوید.
سرمایه گذاری در املاک راحت تر از سرمایه گذاری در بازارهای دیگر
همان طور که پیشتر هم اشاره شد، برای سرمایهگذاری، به جز مسکن حوزههای مختلفی وجود دارد. از جمله این حوزهها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
۱-دلار
۲-سکه
۳-سپرده بانکی
۴-بورس
۵-فرابورس
۷-اوراق با درآمد ثابت
۸-صندوق سرمایه گذاری
اما فرق این حوزهها با سرمایهگذاری در بازار مسکن این است که در این حوزهها دانش و تخصص لازم است. هرچند بازار بورس و فرا بورس برای سرمایهگذاری بسیار پرطرفدار هستند و بسیار پیش میآید که سود سرشاری نیز نصیب سهامداران میکنند اما مشکل بزرگ سرمایهگذاری در بورس نیاز به داشتن دانش و تخصص است. برای سرمایهگذاری در بورس شما باید اطلاعات کافی از وضعیت این بازار داشته باشید. این اطلاعات با مطالعهای سطحی هم به دست نمیآید و جزو دروس دانشگاهی است که نیاز به چندین ساعت آموزش دارد. علاوه بر این در بازار بورس نمیتوانید به تنهایی اقدام کنید و نیاز به واسطهای برای خرید و فروش سهام دارید که پیدا کردن کارگزاری و فرد مورد اعتماد خود داستان دیگری است.
در صورتیکه سرمایهگذاری در بازار مسکن عموما مبحثی تخصصی نیست و تنها نیاز به کمی جستوجو و تحقیق برای قیمت در مناطق و محلات مختلف دارد تا بتوان بودجه موجود را با بهترین انتخاب ممکن تطبیق داد. با نگاهی به شاخصهای مناطق مختلف در بخش فرصتهای بازار مسکن کیلید میتوان دیدی کامل و جامع درمورد قیمت مناطق مختلف به دست آورد و محلاتی که در بلاگ کیلید معرفی شدهاند درمورد بافت محله اطلاعات خوبی در اختیار شما قرار میدهند تا بتوانید انتخاب درستی بکنید.
بازگشت درآمد جذاب و پایدار
یکی از ویژگیهای کلیدی و مزایای سرمایه گذاری در املاک و مستغلات، نسبت قابل توجهی از کل درآمد حاصل از درآمد اجاره در طولانی مدت است که از آن با عنوان نرخ بازده اجاره در طول یکسال یاد میشود. طی یک دوره ۳۰ ساله از سال ۱۹۷۷ تا سال ۲۰۰۷، تقریبا ۸۰٪ از کل فروش املاک و مستغلات ایالات متحده از جریان درآمد حاصل شد. سرمایهگذاریهایی که بیشتر بر درآمد تکیه می کنند، نسبت به سرمایهگذاری که بیشتر به ارزش بازده سرمایه اتکا دارند، کمتر بی ثبات هستند و این به کاهش نوسانات کمک می کند.
افزایش ثبات در دارایی
بسیاری از سرمایهگذاران تلاش میکنند از طریق تخصیص بودجه به انواع مختلف داراییها و اوراق بهادار، ریسک کلی سرمایه خود را کاهش دهند. به عبارت دیگر همه تخممرغهای خود را در یک سبد نمیگذارند. این تنوع داراییها کمک میکند مطمئن شوید بخشی از سرمایهگذاری شما جایش امن است و ریسک زیادی متحمل نمیشود.
اضافه کردن سرمایهگذاری در بازار مسکن به سایر سرمایهگذاریها به جبران نوسان سایر داراییهای پرخطر کمک میکند، در نتیجه کاهش سطح ریسک کلی بازده سرمایه شما هم بیشتر میشود. این کاهش ریسک از مزایای سرمایهگذاری در بازار املاک است. اضافه کردن املاک و مستغلات به مجموعهای از داراییهای متنوع میتواند نوسانات را کاهش دهد و بازده بالاتری برای هر واحد از ریسک فراهم کند. بازده بالاتر از مزایای سرمایهگذاری در املاک است.
اطمینان از رشد سرمایه
بازار مسکن در سال ۹۷ رشد قیمت بیسابقهای را تجربه کرد. رشد ۶۶% قیمت مسکن سبب شد معادلات در این حوزه به هم بریزد و کسانی که در این حوزه سرمایهگذاری کرده بودند برنده باشند. اگرچه همیشه وضعیت تورم به این شکل نیست اما مسکن جزو کالاهایی است که همیشه افزایش قیمت را تجربه کرده. یکی از دلایل افزایش قیمت، افزایش تقاضا است و با توجه به نیروی جوان کشور و نیاز دائم برای مسکن که از مزایای بازار املاک است این بازار تا چندین سال دچار کاهش قیمت نمیشود.
امنیت روانی صاحبخانه بودن
هزینه مسکن به طور متوسط تا دو سوم درآمد ماهیانه ایرانیان را به خود اختصاص میدهد و مانند بسیاری از کشورهای دیگر در ایران هم ملک ارزشمند ترین دارایی خانواده است. همانطور که پیشتر گفتیم داشتن مسکن و سرپناه از اصلیترین نیاز های بشر است.
این نیاز به دلیل تورم در ایران اهمیت بیشتری هم پیدا میکند. در کشوری که سطح قیمتها افزایش پیدا نمیکند اجارهنشینی گزینه نامعقولی نیست و حتی دردسرهایی مثل مالیات و تعمیرات را هم ندارد. اما در ایران داستان کمی متفاوت است. تورم شما را وادار میکند هرسال خانهای کوچکتر اجاره کنید. بنابراین نگه داشتن پول و هزینه نکردن برای سرمایهگذاری در املاک توجیه اقتصادی ندارد.
کنترل صد در صد روی سرمایه
در بازار های مختلف سرمایه گذاری نمیتوان سرمایه را کاملا کنترل کرد چرا که هر بازار مشکلات خودش را دارد.در بازار ارز و طلا احتمال سرقت و هزینه های نگهداری بالا در بازار بورس و فرا بورس مسئله شخص واسط وجود دارد علاوه براین ریسک دارد و ممکن است ارزش آن سقوط کند.در حالی که از مزایای سرمایه گذاری در بازار مسکن این است که مشکلات ذکر شده را ندارد.
ریسک کمتر سرمایه گذاری در بازار مسکن
همانطور که گفتیم بازارهایی که میتوان در آن سرمایه گذاری کرد متنوع و متفاوت هستند اما هر کدام مخاطرات و ریسک های مخصوص به خود را دارند که سبب میشود مزایای سرمایه گذاری در املاک زیاد و تبدیل به بهترین گزینه شود.در اینجا به اختصار مخاطرات هر بازار را بررسی میکنیم:
۱-بازار ارز
عواملی که بر بازار ارز تاثیر میگذارند متعدد هستند از جمله:
روابط سیاسی و آینده برجام
عملکرد اقتصاد ملی
سیاست های بانک مرکزی در باره ارز تک نرخی
ارزش پول ملی
تورم
سیاست های آنی حاکمیتی
بنابر این بازار ارز سرمایه گذاری است که نمیتوان رویش حساب کرد و احتمال ضرر و زیان در آن زیاد است.
۲-بازار سکه
عوامل تاثیرگذار بر بازار سکه از بازار ارز هم بیشتر است چون علاوه بر تاثیرپذیری از نوسانات نرخ ارز از اونس جهانی نیز تاثیر میگیرد که اونس جهانی نیز خود به عوامل متعددی ارتباط دارد:
جنگ و درگیری در کشور های آفریقایی که طلا از معادن آن استخراج می شود
آزمایش های موشکی کره شمالی
عملکرد اقتصاد چین
نرخ بهره در آمریکا
۳-سپرده بانکی
سپرده بانکی جزو کم ریسک ترین گزینه ها است اما از طرفی سود کمی هم دارد و با توجه به تورم گزینه چندان مناسبی نیست.
۴-بورس و فرابورس
این دو بازار اخیرا بازدهی خوبی داشتند و سود خوبی نصیب سهامداران کردند اما به دلیل تخصصی بودن این بازارها سرمایه گذاری در آنها مشکل است.ضمن اینکه ریسک بالاتری دارند.
۵-اوراق با درآمد ثابت
این اوراق از نظر سود و ریسک متنوع هستند.ریسک برخی صفر است و نحوه سوددهی نیز متفاوت است.سود این اوراق نیز به نسبت مسکن پایین تر است.
۶-مسکن
گفتیم قیمت مسکن همیشه روند صعودی دارد.عوامل موثر بر قیمت مسکن عبارتند از:
سیایت های دولت در بافت فرسوده و مسکن اجتماعی و نحوه اجرایی شدن آن
رشد اقتصادی و قدرت خرید مردم
جدیت دولت در اجرای قوانینی چون وضع مالیات بر خانه خالی
با توجه به این عوامل انتظار میرود قیمت سکه همچنان روند صعودی و افزایشی خود را ولو با شیب کمتر حفظ کند.از طرفی بازار نیز پر رونق خواهد ماند و این از مزایای سرمایه گذاری در املاک است.
زیر شاخه های سرمایه گذاری در بازار مسکن
سرمایه گذاری در املاک فقط به معنی خرید مسکن نیست.اگر در حال حاضر قدرت خرید مسکن را ندارید مشارکت یا پیش خرید میتواند گزینه ی مناسبی برای شما باشدویا در صورتی که سرمایه راکد زیادی دارید خرید خانه و ساخت آپارتمان گزینه مناسبی برای شما به شمار میرود.
مزیت پیشخرید امکان پرداخت مرحلهای اقساط با توجه به پیشرفت ساخت خانه است. البته پیش از پیش خرید باید از نظر حقوقی تمام جوانب را بررسی کنید اما ریسک این سرمایهگذاری به نسبت دیگر حوزهها کمتر است و با کمی تحقیق میتوان از صحت قرارداد اطمینان حاصل کرد.
اهمیت سرمایه گذاری در املاک ایران
یکی از مهمترین بخشهای اقتصاد ایران سرمایهگذاری در املاک است. املاک و مستغلات در چند دهه اخیر نقش پررنگی در تولید ناخالص داخلی، سرمایهگذاری در بازار مسکن و اشتغال داشتهاند و مشاغل زیادی در حوزه صنعت ساختمانی ایجاد شدند که در حال حاضر نیز فعال هستند.
از مزایای سرمایه گذاری در املاک این است که ساختمان صنعت اول ایران به شمار میرود و مسکن سهم بزرگی در تولید ناخالص داخلی دارد.این در حالی است که سهم بازار های دیگر مانند کشاورزی و صنعت و معدن کمتر است.با در نظر گرفتن تقاضای مسکن و جمعیت جوان کشور که به مسکن نیاز دارند این سهم همچنان روند افزایشی دارد.
سخن آخر
مزایای سرمایه گذاری در املاک به نسبت سایر سرمایه گذاری ها بیشتر است و همین سبب میشود اولویت بالاتری داشته باشد.
سرمایه گذاری در حوزه های مختلف ریسک مربوط به خود را دارد و کار را کمی مشکل میکند.مثلا در بازار بورس تخصصی بودن مشکل اصلی است.
سرمایه گذاری در املاک ایران سود آور است چراکه سهم صنعت ساختمان در تولید ناخالص داخلی نسبت به صنایع دیگر بیشتر است.